Ehető virágok? Persze! Elsőként az ibolyáról

A kertünk, udvarunk elvadult részein már ezerrel virágzik az illatos ibolya (Viola odorata). Ezért itt az ideje, hogy ez ehető virágokról és elsőként az ibolyá(k)ról is összeszedjem a tudnivalókat.

Elég sok kerti és vadon élő növény virága ehető, változatosan elkészíthető, főképpen édességként. Gondoljunk a közismert bodzára vagy akácvirágra. Virágmézek, virágszirupok, szörpök, kandírozott virágok, virágzselé, virágkrémek, pudingok, virágecet, bundában sült virágok és gyógynövény-készítmények is ismertek. Ehető virágokkal kapcsolatban több weboldalt és gasztroblogot is felsoroltam az ajánlott irodalomban, és még bővíteni fogom.
EHETŐ VADVIRÁGOK folytatása továbbiakkal IDE


Az illatos ibolya és a a rokonai a kerti árvácskák azok, amelyek gasztronómiai, illetve gyógynövény irodalom ehetőként említ. Több ibolyafaj is él hazánkban, mégpedig 21 faj. Köztük védett fajok is. Hogy biztosan mindegyik faj ehető-e - valószínűleg - de nincs minydegiyk fajról ilyen adat. Arról sem viszont, hogy valamelyik mérgező lenne. Mindenesetre óvatosságból és persze természetvédelmi szempontból (a védett ibolyák elkerülése érdekében) is csak az illatos ibolyát ajánlom gyűjteni és enni. No és persze a kívánt gasztro-élményhez is fontos az illat és az íz, és ilyen a többi ibolyának nincs. 


Az illatos ibolya szára levéltelen, csak tőlevelei vannak, levelei szív alakúak, indákat fejleszt, virágai kék színűek, és fontos, hogy erősen illatosak, megkóstolva aromásak. Kertekben, bolygatott erdőkben és gyepekben is alaposan el tud szaporodni, szinte kiirthatatlan. Vannak nem kék, hanem bibor vagy rózsaszínes virágú ibolyafajok gyenge illattal, és vannak teljesen illattalan kék virágúak is. Utóbbiakat nem érdemes gyűjteni nincs gasztronómiai értékük.


Az ókorban is használták, ibolyaesszenciaként, szerelmi bájitalok készítésére. Shakespeare Szentivánéji álom című darabjában is ebből készít szerelmi varázsitalt az egyik szereplő. A franciák és az olaszok olajat préselnek a virágokból az illatszeripar számára; leveleiből pedig ibolyalevél-olaj készül. A virág esszenciából készített ibolyaszirup francia találmány, de ugyanezt a szirupot felhasználják Amerikában ibolyás teasütemény és mályvacukor készítésére. A leleményesek sütemények, pudingok, jégkrémek, saláták díszítésére, illatosítására használhatják. Kis fantázia... kísérletezgetés..... A legötletesebb megoldások között találjuk a jégkockába, vagy egy egyszerű gyümölcstorta felső zselérétegébe zárt ibolyavirágokat dekorációként, esetleg a kandírozott ibolyavirágot, mely Sissi királyné kedvenc desszertje volt. Angliában közkedvelt édesség az ibolyakrémmel töltött étcsokoládé korong is, Franciaországban pedig az ibolyával ízesített likőr, a Creme Yvette. Régi magyar szakácskönyvekben is szerepel már ibolyaecet vagy éppen ibolyazselé receptje. pl.: A magyar gazdasszony teendői között is: itt. Gyógynövényként is ismert. Fiatal levelei salátaként, levesekben, túróhoz, stb. szintén fogyaszthatók.


Fontos: Túlzásba nem szabad vinni fogyasztását, mert a virága és gyökere nagyobb mennyiségben fogyasztva hánytató, hashajtó hatású. Csak a megszagolva is erősen illatos és kóstolva is ízes faj, a kék virágú illatos ibolya virágait ajánlott használni, mást nem is érdemes, hiszen azok más fajok, nincs komoly ízük, nem illatosak vagy gyengén illatosak, így nincs gasztronómiai értékük. Ne szedjünk más fajt azért sem, mert van 3 védett ibolyafajunk. Nem könnyű az ibolyafajokat pontosan meghatározni, de kis odafigyeléssel lehetséges felismerni az illatos ibolyát. 

A védettek: Van egy sárga virágú védett fajunk a sárga ibolya, van a védett lápi ibolya, aminek virágai fehér színűek, valamint van az illatos ibolyához hasonlóan kék színű védett dombi ibolya. A dombi ibolya virágai gyengébben illatosak, északias kitettségű, hűvösebb, nedvesebb, sziklás erdőket kedvel, ilyen élőhelyen, tehát nem ajánlott semmilyen ibolyát szedni. 

Az illatos ibolya "emberközeli" élőhelyeken szeret legjobban, évente is változóan virágzik, de sokszor tömeges. Kertekben és mindenféle gyepekben, napsütéses, füves erdőszéleken, ültetvényekben, pl. akácosokban is rendkívül gyakori tud lenni. Nagyon jól terjed, nálunk pl. irtani is kell. Fontos viszont, hogy az emberközeli élőhely tiszta is legyen, pl. autóforgalomtól, kutyasétáltatástól, más szennyeződéstől mentes legyen. Saját füves udvar és kert előnyben.  



Gasztroblogok ibolyavirágos ötletekkel:

Én a kandírozáshoz a nyers tojáshasználat miatt, biztos, ami biztos szalmonella mentesnek jelzett tojásokat veszek majd, mert kapható olyan is.

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

  1. Biztosan, Nagyon hasznos, és vitamin, és mindenhogy, feldolgozva jó, az ibolya! Én is megkóstoltam! És nincs ellenvetésem.! Csak ajánlani tudom, másoknak is! Nekem, kedvenc Tavavaszi Virágom is! Szépsége" egyszerűség, és Nagyon lágy finom, illata miatt is! Kicsi, Gyereklány, koromtól, kedvencem..! Drága Anyukámnak, mindíg, Szedtem, az Erdőben is! Amit haza, vittem, Nagyon, nagy Örömére.! Üdvözletem: Én, a Feladó: Lidike.

    VálaszTörlés
  2. Regebben hasznaltam a kankalinnal egy-egy aranyban nagyon jo alvaszevar eseten. Sokat szedtem, szaritottam es nemsokara a sarga kankalin is meg fog jelenni

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések