Erdei szedres - bodzás rétes


A hétvégén leszüreteltem az első bodzatermést. Még kevés van, ami érett. Szedret is szedtem, bár nem sok jutott haza, mert míg a szedésben nem igen volt segítségem, az elfogyasztásában már akadt. A bodza nyersen nem ehető, ez a kevés pedig nem sok mindenre elég. Szeder is kevés volt, így a kettőből egy gyors szedres, bodzás rétes született. A réteslap bolti (ezzel még nem próbálkoztam). A bodzát lebogyóztam összetörtem és ici-pici vízzel feltettem főni, csak épp, hogy összeforrt. Átpasszíroztam egy szűrőkanálon, mert a magot én nem szeretem (mérgező) és sajnos csak a szűrőkanál az, amin nem megy át. A kapott szép lila (inkább) lébe, beletettem a szedret egészben. Majd hozzákevertem annyi zabpelyhet és tönkölydarát, ami nagyjából majd felszívja a levet. Mézzel édesítettem, de nagyon kevés kellett. Mérni szokás szerint nem igen..... bocsánat azoktól, akik ezt is várnák. Majd megtöltöttem a réteslapokat. Tetejüket lekentem tejföllel, és be a sütőbe. Készítettem még tökös-mákos rétest és túrósat is, de hát azokban nincs semmi erdő, így azokat nem írom le. Mindegyik nagyon finom lett.






Megjegyzések

  1. Jajj ez nagyon finom lehet, megkivántattad:)

    VálaszTörlés
  2. Még nem használtam bodzát, ha lesz, vakamit kipróbálok vele:)

    VálaszTörlés
  3. Én is épp néztem, hogy mindjárt megérik a bodza. Gyerekkoromban, ha jól emlékszem,aug. végén szedtük általában, meglepődtem eléggé, hogy már lila... Szörpöt/zselét szeretnék majd készíteni mindenképp.
    Mi régen benne hagytuk a magot a lekvárban, nem tudtuk, hogy mérgező. Ezek szerint sütire se szórjam rá csak úgy egészben a szemeket?
    Nagyon finom lehet a rétesed:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom pontosan mennyire mérgező a bodza magja, valószínűleg nem nagyon, de én inkább passzírozom. Nálunk egyébként semmilyen magos levár nem fogy, ezért málna, szeder, ribiszke és minden más apró magos gyümölcs mag nélkül kerül a lekvárba.

      Törlés
  4. Nagyon kivánatos lett:)) Alig várom,hogy tudjak én is szedni egy kis lekvárnak valót:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó szederszedést! Lekvárt én is tervezek, de még van tavalyi is. Hamarosan fel is teszem a blogra.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések