2012. július 6., péntek

A nem ehető eper....


Díszeper (Duchesnea indica)
Sokfelé elszaporodott parkokban, gyepekben. A fűnyírást is jól elviseli. 
Többektől hallottam, hogy kóstolgatják. Termését azonban egyes források enyhén mérgezőnek jelzik, íze sem túl jó. Ehetőségéről tehát megoszlanak a vélemények. 

Felismerése:
Termése nem lefelé lóg, hanem felfelé áll
Virága sárga
Levelei nagyon hasonlítanak az eperlevelekre


15 megjegyzés:

 1. Köszi, nem is tudtam, hogy mérgező szamóca is van.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én sem tudtam, pedig van Csepelen a kertben. Köszi szépen.

   Törlés
 2. Mondjuk egyáltalán nem jó ízű, úgyhogy csak egy kóstolásig jut vele az ember :) Mennyire mérgező, mit kell tudni róla?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem teljesen világos számomra, milyen mérgező hatása van. Van, ahol azt írják csak, hogy mérgező, van ahol azt, hogy emésztési problémákat okoz. Van ahol azt írják, ehető, de nem túl finom. Én óvatos vagyok, inkább nem ajánlom. Ha sikerül többet megtudnom róla, közzé teszem. Gyógynövényként is használják egyébként.

   Törlés
 3. Szia! Anyumék kertjében is elszaporodott ez az eper. Az lehetséges, hogy az ehető fajta vadult el? Mert éppen azon a helyen nőnek ezek, ahol korábban az ehető eper volt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én nem hiszem hogy a mi földieprünk szaporodott el anyukádéknál. De te is meg tudod állapítani. Ha sárga virágú, ötös levélkéjű és nem hármasan összetett, és termése felfelé áll, nem lefelé lóg, akkor a nem ehető díszeper az.

   Törlés
  2. Kedves Lizi! Még azt tudom elképzelni, hogy egyik vadon élő hazai eper szaporodott el a kertetekben. Ha esetleg a kert erdő vagy természetes gyepek mellett van, akkor beköltözhetett a csattogó szamóca. Ez fehér virágú, amikor leszakítjuk a termést a csészelevélről akkor aprót csattan. Finom nagyon, mint minden vadon élő igazi szamóca!

   Törlés
  3. Kedves Lizi! Még azt tudom elképzelni, hogy egyik vadon élő hazai eper szaporodott el a kertetekben. Ha esetleg a kert erdő vagy természetes gyepek mellett van, akkor beköltözhetett a csattogó szamóca. Ez fehér virágú, amikor leszakítjuk a termést a csészelevélről akkor aprót csattan. Finom nagyon, mint minden vadon élő igazi szamóca!

   Törlés
 4. Sziasztok nekem sikerült tegnap megennem egy szemet ebből a növényből. Sajnos vannak hatásai mint például hasmenés,hányinger de ezek a tünetek elviselhetők csak nem szabad rá kb 12 óráig enni mert úgyis visszajön

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. semmi karos hatasa nincs, egyszerüen izetlen. Van ilyen nö is

   Törlés
  2. Elsőre szamócának néztem és meg is ettem, kifejezetten poshadt íze volt, de nem lett tőle semmi bajom, nyilván egyéni érzékenység kérdése is.

   Törlés
  3. Elsőre szamócának néztem és meg is ettem, kifejezetten poshadt íze volt, de nem lett tőle semmi bajom, nyilván egyéni érzékenység kérdése is.

   Törlés
  4. azért a bajhoz sokat kell enni, még érzékenység esetén is :)

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...