Vadgyümölcsös "itókák" - Csipkegrappa, kökénylikör, galagonyás vörösbor és más alkoholos italok

Ezeknek is itt az ideje. Kis összeszedegetés, összeállítás a vadgyümölcsös alkoholos italokról, hasonló itt is gyógyfüves, vadgyümölcsös ágyaspálinka


Hozzávalók: 50 dkg kökény, 50 dkg cukor, 6 dl Gin
A kökényt tegyük széles szájú üvegbe. Szórjuk a kökény tetejére a cukrot, majd öntsük fel a Ginnel. Naponta egyszer rázogassuk meg, hogy a cukor szép lassan feloldódjon. Október és november hónapban tudjuk elkészíteni, ami pont karácsonyra lesz fogyasztható. Felhasználás előtt szűrjük le a kész kökénylikőrt, majd töltsük jól zárható likőrösüvegekbe. Remekül illik gyümölcsből készült fagylalthoz, tejszínhez vagy olvasztott csokoládéból készült édességekhez. Karácsonyi ajándéknak a legjobb választás. 

Kökénylikőr másképp, itt


Kökényes „szíverősítő”
A kökény remek ízt kölcsönöz az alkoholos italoknak, például a vodkának, a pálinkának, a ginnek, de a vörös- és fehérbornak is. Egyszerű áztatással finom gyógyital készíthető a gyümölcsből, a bornak ráadásul különleges, gyümölcsös ízt ad, s bár a kökény kissé fanyar, furcsamód némileg ellensúlyozza is a bor savasságát.
Hozzávalók 1 literhez: 40 dkg kökény, 25 dkg kristálycukor (elhagyható), 7 dl alkohol.
A megmosott gyümölcsszemeket egy villával szurkáljuk meg, majd helyezzük őket egy legalább 2 literes befőttesüvegbe. Adjuk hozzá a cukrot (elhagyható) és az alkoholt, csavarjuk rá az üvegre a tetőt, majd alaposan rázzuk fel az egészet. Hűvös, erős fénytől óvott helyen tároljuk két hónapig, miközben hetente kétszer felkavarjuk. Ha elkészült, szűrjük át egy csinosabb üvegbe a rózsaszínű folyadékot. Recept innen
Kökényes ágyaspálinka:
A kökényt érett állapotában, amikor a gyümölcs már kicsit megráncosodott, kell begyűjteni. Ellenkező esetben a végtermék enyhén opálos színű lesz, ízvilága túl ress. A szakkönyvek ill. a pálinkatörvény szerint min. 1:10 arányban kell a gyümölcsmennyiségnek a pálinka mennyiséghez aránylania, azaz 10 l pálinkába min. 1 kg kökény kell. A kész pálinka kitűnő étvágygerjesztő, vendégváró különlegesség, vadhúsok mártásában pikáns adalék, stb.
Elkészítése: A gyümölcsöt ki kell válogatni, csak az ép, egészséges szemek alkalmasak. Szártól, levéltől, gallydaraboktól különválasztva alaposan lemosni. Majd fizikailag kicsit megsérteni, megtörni a szemeket. Zárható edénybe (üvegballon, dunsztosüveg, stb.) helyezve ráönteni a pálinkát, és min. 3 hónapra hűvös helyen légmentesen lezárni. (Én, ha még van tavalyi, akár hat hónapig is rajta hagyom.) Időnként felrázni, megkeverni. A terminus végén több rétegű gézen átszűrni, s ülepítés céljából egy demizsonba helyezni. Újabb hat-nyolc hét után óvatosan, nem felrázva lefejteni a seprűről. További 10-12 hónapra sötét, hűvös helyen érni hagyni, majd kis üvegekbe palackozni. A kész ital törésmentes, kristálytisztán egyszínű, átlátszó. Igazi aromáját, selymes ízvilágát, letisztult zamatát min. 8-10 hónap érés-pihentetés után éri el. Minél több a beágyazott kökény, annál karakteresebb, és szín-teltebb lesz a végtermék. A szín- és ízvilágát befolyásolja a feldolgozott kökényfajták aránya. Az ehető kökények között létezik ugyanis fehér húsú és piros húsú gyümölcs. A mennyiség megválasztásánál mindenképpen gondolni a feldolgozás teljes időciklusára. Néhány literrel nem érdemes pepecselni, mert nem hogy a következő termést nem éri meg, de a 8 hónapos érés előtt elfogy.  recept innen

Csipkegrappa:
Ennek az Erdőkóstoló Facebook oldalán már nagy sikere volt. Sajnos nem én találtam ki, csak megtaláltam. Nálam már készül: Magozzunk ki kb. 1/2 kg csipkebogyót, és tegyük annyi mézbe, amennyi ellepi. Hagyjuk állni 1-2 napig, majd öntsük fel kb. 1/2 l száraz fehérborral. Zárjuk le légmentesen és 30 napig érleljük, miközben minden nap rázzuk fel. A recept a biotippek.hu, ról


Zöldcitromos csipkegrappa: 

Gyógybor minősítést kaphatna.
Hozzávalók: 
2 zöld citrom karikázva, aki nem szereti a kesernyés ízt, annak csak a vékony zöld héja, 
méz ízlés szerint, 
kb. 1/2 kg friss csipkebogyó magozva vagy félbevágva
1/2-1 liter fehérbor 

Én nem áztattam külön előzetesen mézbe a csipkebogyót hanem mindet egyben egyszerre a borba. 2 hónap áztatás majd szűrés (közben a keserűség ellenőrzése miatt érdemes kóstolni, és ha túl keserű kivenni a citromokat). A fehérborból nekem szép aranybarna ital keletkezett, nagyon finom.




Galagonyás gyógyvörösbor
Egy kedves ismerősömtől hallottam, hogy apukája a galagonyatermést vörösborba áztatja, és utána finom és nem mellesleg kettős gyógyhatású borocska keletkezik. Arányokat nem tudok, kísérletezésre vár a dolog, de túl töményen és túl sokáig nem ajánlott galagonyát áztatni, magja cianid tartalmú. Fogyasztáskor pedig keveset egyszerre, mert esetleg hirtelen vérnyomás-esést okozhat. 

vadszedres likőr és pálinka
korábban az Erdőkóstolón:


gyógyfüves, vadgyümölcsös ágyaspálinka

Régi gyógyborok gyógypálinkák ide kattintva 
Ez egy nagyszerű összeállítás a finom és nem mellesleg gyógyhatású italok készítésről, ahogy egykor ük-, déd-, és nagyapáink készítették (mert ezekkel biztos nem anyáink bíbelődtek, vagy igen?)    
Sokféle vadgyümölcsbor:
Kökény, csipkebogyó, fekete eper, málna, fekete ribizli , és más borok készítése  Liliomreceptjei között. úgy látom jó ideje már nem újul a blog, de azért érdemes itt körülnézni. 

zölddiólikőr sok recept található itt pl. egy Kaldeneker recepet: diólikőr
Lajos Mari diólikőr pedig ide kattintva: diólikőr 




Megjegyzések

  1. Ez hasznos összeállítás volt:) Köszönet érte!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon klassz dolgok. Kökény likőrt már én is készítettem csak én fűszeresen.

    VálaszTörlés
  3. Szuper ötletek,és összeállitás!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon örülök a sok jó receptnek, ma szedtem csipkét, a lekváron kivül kipróbálom a mézes csipkegrappát, azonkivül gyönyörű érett kökényt is, abból lesz egy kis likőr, nagyon jó ötlet karácsonyra ajándékba , köszönöm.A fotók is nagyon szépek, izlésesek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, ha tetszenek és biztos minden finom lesz, amit készítesz!

      Törlés
  5. De szuper ☺️ köszönöm szépen 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. örülök, ha tetszik, köszönöm én is! :)

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések