2012. június 26., kedd

Ehető vadvirágok az 50. VKF apropóján

Azt hiszem, a meghirdetett, jubileumi, 50. VKF engem is érdekel. Remélem, sokan készítenek vadvirágos ételeket is. Ehhez összeszedtem a blogban korábban már szereplő, ehető vadvirágokat képben, és néhányat csak listában kép nélkül. Ha lesz képem is róluk, majd kiegészítem. 

Ha valaki még tud más vadvirágokat is, amit régen vagy ma használtak/használnak, kérem írja meg!


Íme a vadvirágok:

Vadrózsa, vad kakukkfű

Illatos ibolya, persze már nem virágzik, de aki kandírozott vagy eltette
 cukorban, mézben annak most is van.
 Kökény teának már csak szárítva
Pitypang virág szirupnak
Tyúkhúr apró virágok dísznek

Parlagi rózsa virágszirmai dísznek szörpnek

Gyepűrózsa (vadrózsa bokor) dísznek, szörpnek 
Medvehagymavirág ehető, persze most már nincs.... 
... de aki eltett pl. olajban
Százszorszép ehető dísz
Galagonya virág teának, már ez sincs friss, csak szárítva

Hagymaszagú kányazsombor virága is használható sós ételekhez 
Akácvirág italokhoz és palacsintában
kisütve, már csak szárított és persze az eltett zselében, lekvárban...
Bodzavirág italhoz és palacsintában sütve,
és zseléként, lekvárként
Cickafark virága fűszer sós ételekhez használható
Mezei zsálya virága szintén használható
sós és édes ételkehez is fűszer és dísz.
Még kandírozva is vagy zsályás mézben cukorban is.
Kislevelű hárs virága és nagylevelű hárs virága italhoz, szörphöz
is használható
Vasfű virága bár nagyon apró, salátában fűszerként és díszként
 jól használható.
Szurokfű  (Origanum vulgare) "Oregánó" virága még
fűszeresebb mint a levele és nagyon szép élénk színű.



Mezei katáng / vad cikória (Cichorium intibus)
dísznek, gyorsan elhervad
Vadmenták / Lómenta (Mentha longifolia)

További ehető virágú fajok csak névvel:

Régi, magyar, népi felhasználása ismert a következő növények virágának is:

Komló (Humulus lupulus) virágtoboza - több tájunkon kenyérkovászhoz használták
Réti here / Réti lóhere (Trifolium pratense) piros virággömbje - gyerekek csemegéje volt
Kömény (vad) (Cavum carvi)
Erdei mályva (Malva sylvestris), papsajt mályva (Malva neglecta) virágát termését gyerekek ették 
Baracklevelű harangvirág (Campanula persicifolia) virágát néhol gyerekek ették
Kerek repkény (Glechoma hederacea) salátákba - régen petrezselyem helyett is használták 



2012. június 25., hétfő

Vasfű (Verbena officinalis) mint fűszernövény salátákhoz, savanyúsághoz

A vasfűről, mint gyógynövényről sok jót tudunk. Étkezési célú, népi felhasználása is volt egyes tájainkon. Uborka eltevéshez használták, mert kemény maradt tőle az uborka. Megszárított ledarált gyökerét használták az általam elért források szerint, és azt tették az uborkához. Én most nem a gyökerét, hanem a virágos hajtását tettem kísérletképpen a uborka mellé, amit mustármagos, borsos, babérleveles, savanyú, enyhén sós lével öntöttem le. Azért enyhén sóssal, mert a vasfüvet sószegény diéták fűszereként is ajánlják. Erősíti a sós hatást. Nekem erről nincsenek tapasztalataim. Örülnék, ha az, aki már használta vagy első forrásból ismeri, valahol leírná tapasztalatait ennek az igen egészséges növénynek a felhasználásról, pl. saját blogján, vagy itt hozzászólásban. Ajánlják még salátákhoz apróra vágott virágos hajtását. Nekem elég keserű volt maga a növény, ezért kis mennyiségben, tényleg csak fűszerként tudom elképzelni. 

Aki használja, írja meg, hogyan használja, mennyi kell az uborkához, salátákhoz, vagy só helyett fűszerkénta. Én is kutatom még egykori felhasználását, mert egészséges növényről van szó, aminek használatát biztosan jó lenne feleleveníteni.

A vasfű legelőkön, száraz gyepekben, földutak szélén, fordul elő. Igen jellegzetes megnyúlt hajtásairól, igen apró lila virágairól jól felismerhető.  

Vasfű (Verbena officinalis)


Vasfűves uborka



Vasfű középen

2012. június 24., vasárnap

Június végi vadnövény gyűjtéseim


Régóta nem jelentkeztem. A tartalmas erdőjárós, gyerektáboros, gyűjtögetős, kutatgatós távollét alatt, a természet persze nem állt le, így sok mindennel elmaradtam itt a blogon. Tombol a nyár, érik vagy már le is érett néhány vadgyümölcs, vadcseresznye, zselnicemeggy, lassan a bodza is érik, sok más gyűjteni való is akad, én az alábbiakkal (fotókon) gazdagítottam téli gyógynövény és fűszernövény tartalékainkat.

Sok minden történt a bloggal és blogon is: Díjat kaptam kétszer is, és nagyon köszönöm! Helgától (Krinsztől) és Böbétől


Gyűjtések:

Apróbojtorján vagy patika párlófű virága

Orbáncfüves legelő, a sárga mind orbáncfű, itt nem volt nehéz gyűjteni.
És sajnos ezek a legelők sorra tűnnek el, pedig már csak
gyógynövény-állományuk is hatalmas érték.

Orbáncfű teája nyugtató, immunerősítő, korábban: Vörösolaj készítés.

Orbáncfű

Kislevelű hárs
Kislevelű hárs virága 

Orbáncfű szárad

Apróbojtorján szárad a hócsuszkában
Vadmenta (lómenta), vasfű, ökörfarkoró virág, kisezerjófű a gyűjteményben 
Cickafark 

Ez nagyon jó: Zöldségek eltevése - A drótpostagalamb recepttára

Régóta szeretnék elmenni erre a rendezvényre, sajnos idén sem sikerül. Ha valaki tud menjen:
Július 21-22-én, szombaton és vasárnap VI. Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok:
http://gyorgytea.hu



2012. június 11., hétfő

Vörösolaj vagyis orbáncfűolaj készítése (külsőleg, nem ehető)

Júniustól sokáig virágzik a közönséges vagy lyukaslevelű orbáncfű (Hypericum perforatum). Fontos gyógynövény és a házipatikában is jó szolgálatot tehet. Számos kedvező hatása van. Aranysárga virágai télen "napfénytpótlók" több szempontból is. Teája enyhíti a depressziót, immunerősítő, olaja külsőleg sebgyógyító, fertőtlenítő, hámosít, sőt a régi hegeket is eltüntetheti. Probléma vele,  hogy illóolaja a hypericin fényérzékennyé tesz, akár külsőleg akár belsőleg használjuk, ezért napozni nem szabad, ha használjuk. Az orbáncfű gyógyhatásairól bővebben a Vitaminsziget oldalon. Kúraszerűen alkalmazható. 


A közönséges orbáncfű főképpen száraz gyepekben él, hívják Szent László vagy Szent Iván füvének is. Az olajhoz napsütésben kell virágokat gyűjtenünk. Elég lecsippenteni az éppen nyíló virágokat. Folyamatosan virágzik, ezért egyszerre vannak nyíló virágok és bimbók is, utóbbiakat hagyjuk későbbre. Nem tudom, hogy  a napsütésben gyűjtésnek van-e valami  tudományos magyarázata vagy csak misztikussá teszi az eljárást, ugyanúgy, mint az, hogy az érő olajat holdfény nem érheti, vagyis éjszakára be kell vinnünk a házba. 

Helga, Krinsz kiegészítése szerint (ld. a hozzászólások) napsütésben nagyobb a hatóanyag-tartalom a növényben. (Már csak a holdfény kérdése maradt, ha valaki tudja írja meg.)


Az orbáncfű jellegzetes sárga, hosszú porzószálú virágairól ismerhető fel, ill. arról, hogy levelei fény felé tartva áttetszően apró lyukasak. A virágok megdörzsölve, vörösesen festenek. Több orbáncfűfaj is él hazánkban, de ez a leggyakoribb. Vannak védett, ritka, igen hasonló rokonai, ezért nem mindegy, melyik fajt szedjük. A nagyobb levelű vagy sötéten pöttyözött fajokat ne szedjük.Védett területen pedig semmiképpen ne gyűjtsünk, ott nagyobb eséllyel élnek ritka orbáncfű fajok is.


A begyűjtött virágokat lazán valamilyen kevésbé avasodó olajba tesszük, de tulajdonképpen bármilyen olaj jó. Sima napraforgó étolaj is vagy hidegen sajtolt napraforgó olaj, de nem sok kell belőle, ezért más olaj is használható, pl. olíva olaj, lenmagolaj. Nem sok virág kell, egy évre szükséges mennyiséget készítsünk, mert megavasodhat, és hatóanyagai is csak legfeljebb két évig hatásosak.

Utána addig érleljük a napon, amíg szép vörös színű lesz. Éjszakára vigyük be, hiszen holdfény nem érheti, én így tettem biztos, ami biztos. Ha kész, gézen, tüllön át leszűrjük, hűtőben tartjuk. A kis üvegben még tavaly készült vörösolaj, és egyáltalán nem avas. 

Az aranysárgából szép vörös lett 

-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...