Vadon termő fűszerek I. - Vajas, fűszeres kruton és paradicsomleves vad fűszerekkel

A természetben elég sok fűszernövényt gyűjthetünk. Néha olyanokat is, amit nem fűszerként ismerünk elsősorban, mint pl. a cickafark szárított levele morzsolva, mely különösen zsíros ételekhez jó, segíti az emésztést. Jól ismert a medvehagyma fűszeres íze, talán kevésbé a hagymaszagú kányazsombor levele, magja, vagy a vasfű, ami inkább régen volt használt fűszernövény. A vadpasztinák bimbója, termése, a bordamag, amire nemrégen hívta fel a figyelmem valaki, római kori fűszernövény, és sorolom tovább a bejegyzés alján és később folytatás is következik, mert egyre több finom, vadon termő fűszernövény jut eszembe, és még kutatom őket tovább is.

 

Amit most használtam, azokat mindenki ismeri, a vad kakukkfű (Thymus sp.), mely valójában több faj. Nálunk szárazabb gyepekben, legelőkön, másodlagos gyepekben él;.valamint a szurokfű (oregánó - Origanum vulgare) is előfordul hasonló élőhelyeken nyíltabb, száraz típusú erdőkben, erdőszéleken is. Ezek finomak használhatók frissen is és persze száríthatók. Ilyenekkel készült, most már szárítottal, gyerekeim kedvenc paradicsomlevese, fűszeres kifli krutonnal. Talán nem is kellene leírnom annyira egyszerű (a paradicsomlevest nem is írom), csak a krutont, mert az szerintem így elkészítve isteni, még csipsz helyett is fogy nálunk. Sokkal finomabb, mint a serpenyőben, olajon pirított zsemlekocka.  

kakukkfű (Thymus sp.)

Szurokfű (oregánó vadon) van ahol ezerjófűnek hívják  (Origanum vulgare)
Vajas fűszeres kruton készítése:

Hozzávalók: 
7 kifli 
1/2 mokkáskanál morzsolt kakukkfű, 
1 mokkáskanál morzsolt szurokfű 
2 gerezd fokhagyma reszelve
1 mokkáskanál morzsolt bazsalikom
100 g vaj 
2-3 ek olíva olaj
esetleg reszelt kemény sajt

A kifliket karikára vágjuk, tepsiben szépen sorban, lapjára elrendezzük és sütőben megpirítjuk. (Én meg szoktam venni akár még a másnapos kifliket is boltban, amit fillérekért adnak, és megpirítva betárolom, olyan mint a kétszersült, és ha kell előveszek belőle, és frissen fűszerezem). Miközben pirul a kifli felolvasztom a vajat az olajjal, hozzákeverem a fűszereket, kicsit átforgatom, majd hagyom állni. Ha a kiflik pirosra sültek, még forrón, kenőecsettel rákenem az olvasztott, fűszeres, olajos vajat. Ha közben visszadermedt a vaj újramelegítem. Nagyon finom lesz. Ha sajtot is teszünk rá, akkor félig pirultan kenem be a fűszeres vajjal, megszórom reszelt sajttal és még visszateszem a sütőbe. Azért félig pirultan, mert túlsülhet, megéghet a dupla sütés során.    




A szurokfű és kakukkfű virága finom, fűszeres ízű, frissen
szendvicsek ízletes dísze is lehet
Érdekes lehet még: szurokfüves, kakukkfüves, sonkás, sajtos tekercsek

További vadon gyűjthető fűszernövények a blogon:
cickafark (Achillea) fűszersó
zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium)
vasfű (Verbena officinalis)
medvehagyma (Allium ursinum) kapri
és a medvehagyma (Allium ursinum), ahogy utolérhetetlenül finom (és szerény is vagyok)
hagymaszagú kányazsombor (Alliaria petiolata) levél
folyt. köv.

Megjegyzések

  1. Hát ezek a krutonok, komolyan mondom isteniek, el is viszem a receptedet, egyszer biztos kipróbálom. Köszi:)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Kati! Remélem ízleni fog!

    VálaszTörlés
  3. Szép napot kívánok! A reszelt fokhagymát a vajba kell keverni? Köszönöm.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések