Közönséges borbálafű (Barbarea vulgaris) finom, ehető vadnövény bemutatása

Kóstolni való, finom saláta és főzeléknövény, aminek levelei egész évben megtalálhatók és gyűjthetők. Legfinomabb persze virágzás előtti levele, mint szinte minden vadnövény esetében, aminek a levelét gyűjtjük. Enyhén csípős tőlevelei akár egész télen is szedhetők, ha nincs hó. A téli gyűjthetőség és a csípős levelek miatt máshol téli tormának vagy téli zsázsának is nevezik. Borbálafűnek is azért hívják - utalva Szent Borbálára - mert a bajban, az éhezőnek minden évszakban "segített".

Borbálafű (Barbarea vulgaris) virágzó töve erdőszélen, erdei út mellett

A keresztesvirágúak közé tartozó évelő növényt termesztik is, de vadon is sokfelé előfordul tápdús, nedvesebb helyeken, pl. erdőszéleken, cserjések szélén, füves udvarokban, zavartabb réteken, kerítések melletti gyepsávokban.
Jellegzetes csípős ízét mustárolaj glikozid (glikozinolát) tartalma adja, ami fertőtlenítő hatású, baktériumok, gombák és vírusok ellen ható anyag. Régen U-vitaminnak is nevezték. Ez az anyag más káposztafélékben is megvan, és a növények egyéb vegyületeivel együtt (flavonoid, vitaminok) hatva fontos a betegségek megelőzésében.

Ellenjavallat: Nagy mennyiségben nem ajánlott fogyasztani, vesebetegek kerüljék fogyasztását.

Gyűjtése: Gyűjtését a növények felismerésében haladóknak ajánlom. Virágzás előtt kell gyűjteni leveleit, ezért virág nélkül is biztosan fel kell ismerni. Mindig a a tőrózsa külsőbb leveleit jó gyűjteni, a közepét ne bántsuk, akkor a tő folyamatosan belülről növeszti a friss leveleket. Ha a virághajtást nem hagyjuk kifejlődni, akkor még tovább gyűjthetünk jó ízű leveleket egy tőről. Virágzás után, ill. az idősebb levelek kesernyések lehetnek, ezeket előfőzve, főzőlevet leöntve használhatjuk. Ehető a virághajtás is, bimbósan vagy kinyílva is. Szép dísz egy salátában szendvicsen is, de főzve is jó.

Borbálafű (Barbarea vulgaris) virágzik az erdőszélen

Borbálafű  (Barbarea vulgaris) tőlevele

Szabó L. Gy.: Melius gyógyés élelmiszer növénykönyvében ezt írtja a növényről:

147. Barbarea vulgaris R. Br. – BRASSICACEAE -borbálafű
Barbareae herba
Honos mérsékelt égövi Ázsiában, Európában, Indiai-szubkontinensen, É-Afrikában, két- vagy többéves,
ártéri szegélytársulásokban, erdőszéleken elég gyakori.
Hatóanyag: glikozinolát, flavonoid
Alkalmazás: sebgyógyító balzsamokban.
Előfőzést követően nem keserű, salátának, főzeléknek készíthető

Leírása:
A keresztes virágúak családjába tartozó 30-100 cm magasra növő élénk kénsárga virágú, hosszú becőtermésű, szórt állású szárlevelekkel rendelkező növény. Amit gyűjtünk, a tőlevei tőlevélrózsát alkotnak, szárnyasan hasogatottak, sokszor teljesen a középsó levélérig behasítottak (ld. fotó fent), a levélszárnyak lekerekítettek, a levélvégeken szinte teljesen kerekdedek. A tőlevél legutolsó, csúcs levélszárnya legtöbbször jóval nagyobb, mint a többi. Levelei tehát igen jellegzetes alakúak, és fontos, hogy szőrtelenek. Levélszínük inkább sötétzöld és fényes zöld. Akinek a szeme jó, kis gyakorlattal felismeri. Addig pedig vessük a kertbe, vagy még balkonládába is lehet. Virágzása : április-május, termésérlelés: május vége június.

Mivel téveszthető össze a faj:
Családjában több hasonló, sárga virágú és némileg hasonló levélzetű faj van. pl. zsombor (Sisymbrium) fajok, repcsény (Erysimum) fajok. Tőlevelei a vízpartokon növő, bár nem sárga, hanem fehér virágú kakukktormák (Cardamine) leveleire is hasonlítanak. A családjában több más ehető is van, de vannak mérgezők is pl. a violás repcsény. Mérgező hatásáról a Gertrud Scherf ír "Vadon termő zöldségek és gyümölcsök" c. könyvében.




Kép forrása: Flowery Prose

Felhasznált irodalom:
Szabó L. Gy.: Gyógynövények és élelmiszernövények A-tól Z-ig
Gertrud Scherf: Vadontermő zöldségek és gyümölcsök
Eva-Maria Dreyer - Wolfgang Dreyer: vadnövények bogyók és gombák felismerése gyűjtése felhasználása
Király G. (szerk.): Új magyar füvészkönyv I.
Király G., Virók V., Molnár V. A. (szerk.): Új Magyar füvészkönyv II.
Mérgező fajok listája (Kanada)
Barbarea vulgaris - Plants For A Future



Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,


**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

  1. Üdvözletem!
    Jó lenne magyarul is olvasni ezeket a recepteket :)

    VálaszTörlés
  2. a termesztés érdekelne, avagy a termesztőktől való beszerzés(vásárlás) kérdésköre!!! kaphatnék ebben segítséget? infot-címeket-linkeket...

    VálaszTörlés
  3. elérhetőseégeim: kovacs.feri@freemail.hu avagy https://www.facebook.com/ferenc.kovacs.9279

    VálaszTörlés
  4. Üdv.Szeretnék én is kérni olyan linket ahol meg lehet vásárolni magát a növényt,termesztés céljából. rjoska@gmail.com
    Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. csak interneten keresném én is, sajnos nem ismerek senkit

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések