Erdei mályva (Malva sylvestris) és papsajtmályva (Malva neglecta), mint ehető vadnövények. Mályvás receptek ízelítője

Szinte egész évben és bőségesen friss salátával láthat el bennünket az erdei mályva. A mályvafélék családjába tartozik, a hozzá hasonló és legalább nevében jobban ismert papsajtmályvával (Malva neglecta) egyetemben, mely utóbbi faj szintén ehető. Az erdei mályva üde, tápanyagban gazdag, meszes talajú gyepekben él, és gyakori faja a parlagoknak is, valamint sokféle, egyéb gyomos területen is megjelenik a települések környékén. Kőfalak, kerítések mentén, árokpartokon, füves udvarokban. Bár nevében erdei, erdőkben szinte sosem találjuk. 


Leírása: Kétéves vagy évelő növény, általában felegyenesedő, telente inkább elfekvő szárú.  Gazdagon elágazó hajtásrendszere  egy méternél is magasabbra nőhet, és mindig, télen is találunk rajta friss salátának, levélzöldségnek való hajtásokat. Levelei kerekded szív- vagy vesealakúak, ujjasan behasítottak. Júniustól akár késő őszig is virágzik, élénk sötétrózsaszín virágai igen dekoratív, ehető díszek. A virágzat a felső levelek hónaljában álló bogas levélhónalji forgó. Termése korong alakú, a csészelevelekből kibontva 9-11 cikkre vagyis 9-11 résztermésre szedhető szét. Rokonának a papsajtmályvának a virágai halvány rózsaszínűek, szinte fehérek, levelei pedig alig tagoltak.

Gyűjthető, ehető részek: A fiatal levelek nyersen, az idősebbek főzve ehetők. Virágai és zöld, éretlen termése is ehető.

Gyűjtése: Mindig a fiatal leveket szedjük csak, a virágokat pedig egyenként gyűjtsük, tövet megkímélve, mert egész évben elláthat bennünket. A virágokat lehetőség szerint közvetlenül a felhasználás előtt szedjük csak, mert gyorsan elhervadnak.

Felhasználása: A fiatal levelek nyersen, az idősebbek főzve ehetők. Virágai és zöld, éretlen termése is ehető; a terméskorongok savanyúságként készítve is használhatók. A levelek leves sűrítésre, a virágok ételfestésre is alkalmasak.
Táplálkozási értéke, hatásai: A levelek A, C és E vitamint tartalmaznak és nagyon erős antioxidáns hatású anyagokat is kimutattak bennük; antiszeptikus hatását is ismerik. A virágok több, a levelek valamivel kevesebb nyálkaanyagot tartalmaznak. A nyálkaanyagok, bevonják a gyulladt nyálkahártyákat, így csökkentik a köhögési ingert, és enyhítik a gyomorhurutos tüneteket. Gyógynövényként még egyéb hatásai is ismertek. Fontos, hogy a nehézfémeket és a nitrátokat is képes koncentrálni, ezért szennyezett vagy trágyázott helyeken ne szedjük!

Figyelem, fontos:  Várandósok, kisgyerekek ne fogyasszák őket!  Abortív hatásukat is lejegyezték. A növény a nehézfémeket és a nitrátokat is képes koncentrálni, ezért szennyezett vagy túltrágyázott helyeken ne szedjük, emiatt sem ajánlott kisgyerekeknek fogyasztani! 

mályvás receptek: IDE kattintva olvashatók


A bejegyzésekhez felhasznált források: itt

Mások készítették mályvákból, mályvafélékből:




A zsidó mályvából (Corchorus olitorius) ill Corchorus nemzetség tagjaiból, melyek szintén a mályvafélék családjába tartoznak az arab, közel-keleti, észak- és nyugat-afrikai konyha készít zöld szószt, amit molukhia-nak neveznek. Sok ilyen recept található angol nyelven is az interneten

Egyiptomban nemzeti étel a molokhia (angol nyelvű recept)
vagyis a csirkével, rizzsel tálalt mályvaféle (Corchorus) leveléből készült szósz 

Megjegyzések

  1. Marokkóban is árulják a pappsajtmályva leveleit a piacokon. https://www.thespruceeats.com/mallow-salad-with-lemon-and-olives-2394874
    A molokhia itthon is könnyen termeszthető, én termesztettem is, egy barátom pedig ebből írta a szakdogáját. finom cucc :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések