Legegészségesebbnek tartott táplálékaink. Elérhetők-e vajon teljes életmódváltás nélkül?

Sok forrásból árad felénk és biztosan sokan be is fogadják, és sokan próbálnak is életet-életmódot egy egészségesebb felé váltani. Keresni, megtermelni, begyűjteni az egészségesebb, szezonális, feldolgozatlanabb (és műanyag-csomagolás mentes) no és helyi élelmiszereket, élelmi alapanyagokat. Én is próbálom minél többet, minél természetesebb forrásból ellátni a családot. Van, amikor sikerül, van amikor nem. Nem váltottunk teljesen életmódot, nem költöztünk ki az erdőbe, nem rendezkedtünk be önellátásra. De keresem az egészséges alapanyagokat, azokból napi szinten készítek, főzök könnyű vacsorákat, másnapra munkaebédet nekünk felnőtteknek. Keresem a természetesebb feldolgozásokat, tartósításokat: natúr befőzés, természetes savanyítás, házi ecetek, kovászolás, a házias tej és- húskészítményeket. Persze még nem sikerül minden, de....   

erdei vadzöldségek: podagrafű, csalán,

Keresem a szabadon tartott csirkét, a vadhúst, halakat, van némi termelt zöldségünk, ami nincs, azt jól ismert, helyi kistermelőknél veszem, és persze van az erdő, a visszavadult környék sok vadgyümölcsével, vadzöldségével, gombákkal és szerencsére elég közel van, hogy napi szinten is elérjem. Tanulom, amit nem tudok, felismerni, megismerni az ehető vadnövényeket, gyógynövényeket és a gombákat, felhasználásukat. Most éppen gombszakellenőri tanfolyamra járok (azóta gombaszakellenőr lettem). De szeretem a munkám, a munkahelyem, nem szakadnék el teljesen a várostól, iskolától, könyvtártól, stb sem. És, mint jól látszik, az internet lehetőségeit is kihasználom. 

vadgyümölcsök: vadszeder, fekete bodza, húsos som 

De az alábbiak szerint próbálok választani élelmiszer alapanyagokat (műanyag csomagolás nélkül, de ez egy másik téma, miért). Talán javítana a helyzeten, ha nagyobb igény legyen a tiszta legelőkre, tiszta vadvizekre, a legelő tehén tejére, és abból készült tejtermékekre, a vegyszermentes zöldségre, a gombákban gazdag erdőkre, mert azt gondolom, amire nincs igény, az nem marad fenn. És, ha nem marad fenn, nekem sem lesz, de főképp önző génjeimnek sem lesz utódaimban. Szóval önző vagyok. Legyetek ti is azok!   

Mit tartanak a legegészségesebb élelmiszereknek és miért?

A vadon élő állatokat és növényeket, a vadvízi halakat, a háztáji, a kisüzemi és a biogazdálkodásból származó táplálékot és a legeltetett állati eredetű táplálékot tartják a legegészségesebb élelmi forrásoknak e bolygón. Az agy egészséges fejlődését ezek segítik leginkább. Egészségtelen táplálékkal gyerekeink betegek lesznek, alacsonyabb intelligenciával. Szerintem ezért is fontos minél jobb állapotban, minél változatosabb formában megtartani természeti környezetünket, erdeinket, legelőinket, rétjeinket, vadvizeinket, és nem hagyni lecserélni ezeket iparszerű mezőgazdasági termelésre.

vadzöldség eltűnő legelőinken: mezei iringó

Az iparai méretű tömegtermelésből származó és a magasan feldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a gyermekek alacsonyabb IQ szintje között összefüggés van. A magasan feldolgozott élelmiszerekből kulcsfontosságú táplálkozási elemek, az omega-3 zsírsavak (DHA és EPA) hiányoznak vagy nem elegendő mennyiségben, arányban vannak jelen. Ezeket az emberi szervezet nem képes előállítani. A ketrecben nevelt, istállóban tartott állati eredetű táplálékunk nem omega-3, hanem omega-6 zsírsavakban gazdag. Utóbbi elősegíti a gyulladásokat, elnyomja az immunrendszer működését, nem támogatja az agy megfelelő fejlődését, sőt fokozza a szabad gyökök károsító hatásait, ezért nőhet a rákos megbetegedés kockázata is. Vagyis bár szükségesek szervezetünk számára az omega-6 zsírsavak, a túlzott bevitel káros. A legeltetett állati eredetű táplálék (fajtól függően) omega-3 zsírsavakban gazdagabb. A vadon élő növények és állatok, a vadvízi halak, a kisüzemi és biogazdálkodásból származó táplálék és a legeltetett állati eredetű táplálék a legegészségesebb élelmi forrás e bolygón. Ezek segítik leginkább az agy egészséges fejlődését. Egészségtelen táplálékkal gyerekeink betegek lesznek, alacsonyabb intelligenciával. És ezért fontos, nagyon fontos, minél jobb állapotban, minél változatosabb formában megtartani természeti környezetünket, erdeinket, legelőinket, rétjeinket, vadvizeinket. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések