Csalánleves
Csalánleves, de lehetne akár szósz is, annyira sűrű a sok csalántól. Tavasz van, bőség van, mikor legyen sűrű, ha nem ilyenkor. A leves a csípős csalán frissen hajtott, új leveleiből készült, ahogy minden más csalános étel is. A csalánt előzetesen blansírozom, így, ahogy ITT leírtam. A csalánról minden tudnivalót a gyűjtéséről, feldolgozásról, táplálkozási erényeiről, mint legfontosabb 3 vadzöldség egyikéről ITT írtam. Elkészítés: A csalánhajtásokat megszedtem (egy nagy tálnyi volt lazán), leráztam róluk az éppen virágzó fák lehullott virágait, megmostam, blansíroztam , kinyomkodtam belőle a vizet, apróra vágtam. Közben kis zsíron(/olajon/vajon) 2 gerezd összevágott fokhagymát pirítottam illatosra, rádobtam a csalánt, felöntöttem vízzel. Sóztam, fűszereztem bőven szerecsendióval és őrölt fekete borssal, pici majoránnával és oregánóval, picit édesítettem. Forrás után még pár percig főztem, majd tejfölös-habarást kapott pici rizsliszttel, de csak egy kis krémesség kedvéért, nem sűr