A "csirkehúsgomba", avagy a sárga gévagomba a konyhámban

Gyerekkorom ízeit idézi mindig a sárga gévagombából készült étel, ezért én gévagomba-rajongó vagyok. A faluban akkor tüdőgombának vagy fűzfagombának hívták. Öcsémmel többször gyűjtöttük nyaranta a Duna parton gyalog, ladikkal. Ez a gomba főképp ártéren, korhadt vagy öreg fűzfákon élő taplógombaféle. Telepei látványosak, messziről sárgulnak. 

Gyakorlatilag bárhogy el lehet készíteni, mint a húst. Kirántva csirkehúsra emlékeztet. Elég fűszeres ízű, de nem gombaízű, ezért azoknak is ajánlom, akik nem szeretik a gombát. De lehet belőle készíteni pörköltet, darálva, töltelékként, töltött káposztába, töltött paprikába hússal vagy magában. Lehet rizottóba tenni, grillezni, pirítani, tojással összesütni, szalontüdőszerűen készíteni, sőt még tartósítani is télire, fantázia kérdése az egész.

A gévagomba új szabályok szerint, 20 perc hőkezelést, sütést-főzést igényel!

Sokféle gévagombás recept IDE kattintva böngészhető.



Néhány jó tanács gyűjtéséhez, vásárlásához, elkészítéséhez:

Aki gyűjti, keresse a fiatal példányokat. Ezek még narancssárgák, vagy élénksárgák legalább a fiatal, külső részeken. Meg kell tapintani, meghajlítgatni, ha puha hajlékony, akkor jó, ilyenkor késsel vágva, mintha kemény vajat vágnánk. Ha már fakósárga és fás, akkor hagyjuk ott.

A fiatal példányok mindig tisztábbak is, mint az öregek. Utóbbiakba sokszor belenőnek fadarabkák, vagy egyéb erdei anyag, ami rápotyog, ezeket ki kell vagdosni.


A taplógombák savat termelnek, azzal oldják a fát, amin élnek, ezért kicsit savasak lehetnek. Ennek semlegesítésére érdemes a konyhakészre tisztított, szeletelt vagy kockázott gombát legalább 1 órára (de több is lehet) tejbe áztatni, majd jól lecsepegtetni.

Keresni és találni folyóink árterén lehet főképpen, de hegyvidéki patakpartokon is. Túl sokat ne együnk belőle, mert sokan nehezen emésztik meg, ha belaknak belőle. 20 perces hőkezeléssel (sütés-főzés) kell a hivatalos ajánlás szerint elkészíteni.

Gévagomba tojással, hagymával sütve
Néhány recept:
Csalánleves pirított gévagomba betéttel
Gévagomba lecsósan, podagrafűvel
Gévagomba-brassói, medvehagymás mártogatóval
színes pirított gévagombasaláta

Tejfölös gévagomba főtt tojással, bulgurral (recept alább is):

Tejfölös, tojásos gévagomba:

A gévagombát  megtisztítva, megmosva, kis kockákra vágva tejbe áztattam, kb. 1 órára. Vöröshagymás, kevés fokhagymás, pirospaprikás rántáson, babérlevéllel, kevés apróra vágott petrezselyemmel, sóval, őrölt borssal fűszerezve főztem. A gomba keménységétől függően kell hozzá idő, ez nagyon fiatal gomba volt 20 perc alatt bőven elkészült, inkább a hagyma krémesre főzéséhez kellett idő. Amikor megfőtt, még forrón, külön megfőzött, kockára vágott tojást és kevés tejfölt kevertem hozzá. A gévagomba és a főtt tojás szerintem jól illenek egymáshoz. A gomba kicsit savanykás, ezért erre babérlevéllel és tejföllel kicsit ráerősítettem. Bulgurral vagy más körettel is finom. A bulgurt csak le kell forrázni, sózni, és lefedve állni hagyni. Mire kész a gomba, az is megpuhul.

Tejfölös gévagomba pörkölt, túrós galuskával:

A gombát megtisztítva pörköltként főztem, annyi módosítással, hogy egy löttyintés tejet tettem a főzéskor a gombához, hogy a gomba savas anyagait még semlegesítse. Mikor megfőtt tejfölös-pici lisztes habarással fejeztem be.

Tejfölös gévagombapörkölt túrós galuskával, podagrafű salátával


rántott gévagomba


gévagombás szendvics podgrafűvel citromborsos szósszal


Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,


**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.


Megjegyzések

  1. Eddig nem is hallottam erről a gombáról. Kár, hogy nem tettél fel fotókat néhány ételről is.

    VálaszTörlés
  2. Legnagyobbikom tavaly sokat hozott haza belőle a Tisza árteréből, néhány ételt készítettem is, a receptek megtalálhatók a blogomon.
    Az idén hiába kereste, csalódottan jött haza, hogy nyoma sincs.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán, ha még több eső lesz! Én is remélem, hogy lesz még felénk is!

      Törlés
  3. Ilyen gombát nem tudok, sajnos, gyűjteni, de nagyon várom az akácszörp és bármilyen akácos recepteket, mielőtt elvirágzik az akác. ugye lesz hamarosan?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igyekszem az akáccal is. Addig is lehet szedni az akácvirágot szárítani teának, és télen is lehet a szárított virágból, pl. akácvirágitalt készíteni, bár nem olyan finom, mint a frissből, de télen az is jól jön néha.

      Törlés
  4. egy videó..érdemes megnézni.http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=_yyURnyE_HA&feature=endscreen

    VálaszTörlés
  5. http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=_yyURnyE_HA&feature=endscreen

    VálaszTörlés
  6. sajnálom hogy igy adja ki:a youtube on ezen a cimen kell keresni:Szabadtüzön felsőfokon..Gombapörkölt

    VálaszTörlés
  7. egy videó..érdemes megnézni.http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=_yyURnyE_HA&feature=endscreen

    VálaszTörlés
  8. Marta, köszönöm a küldeményeket! nagyon jók a FB-on meg is osztottam az egyiket!

    VálaszTörlés
  9. Na végre tisztánlátok: a gévagomba azonos a fűzfagombával!
    Már két alkalommal sikerült vennem idén a piacon, bár elég drágán adják.
    De minden módon elkészítve nagyon szeretjük!

    VálaszTörlés
  10. Köszi az infót, mi mindenre használható a gévagomba! Nálunk ez készült belőle: http://receptek.elelmek.hu/2014/05/tavaszleves.html

    VálaszTörlés
  11. Öreg cseresznyefa törzsén van nekünk hasonló, vagy az nem lehet gévagomba?

    VálaszTörlés
  12. Mostanában kétszer szedtünk , rántva is és pörköltnek is ,nagyon finom !

    VálaszTörlés
  13. Most csináltam először a géva gombából ételt. Tejfölösgombapaprikást nokedlival,isteni lett.Majdnem olyan mintha hússal készült volna.Vegásoknak kiváló alapanyag.

    VálaszTörlés
  14. Most csináltam először a géva gombából ételt. Tejfölösgombapaprikást nokedlival,isteni lett.Majdnem olyan mintha hússal készült volna.Vegásoknak kiváló alapanyag.

    VálaszTörlés
  15. Nagyon finom gomba,szárítottam is és ledaralva jó ételízesito is.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések