Medvehagymakapri a hagyma terméséből

Csak egy hétig  alkalmas erre az érő, még zöld és puha medvehagyma termés. 



Már mindenhol zöldül a medvehagyma hármas kis "bogyókból" összetett, ernyőkben álló termése, mely valójában nem bogyó, hanem később beérő, kiszáradó toktermés. De zölden, és inkább világoszölden még ehető és finom. Mint már korábban írtam róla (itt), egy nagy baj van vele, nagyon munkaigényes és lassú a szedése, előkészítése. A medvehagyma kapri készítését a marosvásárhelyi Annuskától, Anna nénitől hallottam, aki botanikus, és nyolcvan felett internetezik is, így ha esetleg olvassa ezt a bejegyzést, innen is szeretettel üdvözlöm (azóta tejsavasan is savanyítva is készült, itt olvasható)


Medvehagyma termése zölden leszedve, a termések még ernyőcskékben
 egyben vannak.
A készítés első lépése a gyűjtés. csak nagyon puha zöld terméskéket ajánlott szedni és vigyázat még a készítés során - közben is keményedik valamennyit.

Ha leszedegettük az ernyőcskéket, utána otthon következik az időigényes része a dolognak. Le kell "bogyózni", leszedni az ernyőről a kis terméskéket. Nekem kizárólag kézzel megy olyan minőségben, hogy ne maradjon rajtuk túl hosszú száracska (ami a virágok, ill. a termés kocsánya) vagy legalább ne túl sok.

Medvehagyma zöld termése, ha nem is maradéktalanul "szártalanítva",
de nekem már így is jó lesz. A kis fehér virágokban fiatal
terméskék vannak, így azokat is benne hagytam, nem rontja el. 

A terméseket megmosom (leginkább azért kell, hogy a virágmaradványokat kimossuk belőle), majd alaposan besózom, 2 napig időnként megkeverve, állni hagyom a sóban. Ezután a keletkezett sós levet leszűrve, de nem lemosva, üvegbe teszem bogyókat. A keletkezett sós levet nem öntöm rá, de ki sem öntöm, hátha kell a végén az ízek beállításához. Az üveget feltöltöm vízzel, leöntöm egy főzőedénybe, és még egy pár kanálnyi vizet teszek hozzá a párolgás pótlására. A levet fűszerezem. Fűszerezés: 1 kis (2 dl-es) üveghez, kb. 1 nagy babérlevél, 5-10 szem egész bors, kiskanálnyi mustármag, kis kanálnyi tárkony. A levet minimum negyed-fél órát lassan főzöm, hogy a fűszerek átadják ízüket, majd picit állni hagyom, hogy ne legyen 100 fokos, és ecettel kiegészítve savanyítom. Ha kell, még lehet hozzáönteni a sózó léből is, vagy még sózni. Szerintem úgy a legjobb, ha jó sós (ezért kapriszerű,  és úgy biztonságos is, hiszen a só jól tartósít) és nekem úgy finom, ha még elég savanyú is, (rádásul az ecet is tartósít). A felöntőlevet leszűrve öntöm rá, hogy a kemény bors és mustármag szemek ne menjenek a terméskék közé, (legfeljebb a babérlevél mehet bele) melegen, de nem 100 fokosan (mert nem jó ha megpuhulnak a terméskék), rátöltöm a termésekre a levet. Fémtetővel lezárva, és fejtetőre állítva tartom legalább 20 percig, hogy a tető is csírátlanodjon.Utána száraz dunsztba teszem. Pár hét érés után, lehet szendvicsre tenni vagy salátákba vagy szendvicskrémekbe, túróba. Nagyon keveset mindenhová, mert nagyon intenzív medvehagyma, só és ecet íze lesz, de úgy finom.

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.


Megjegyzések

  1. Kedves Andrea, Alíz elvállalta a fotókészítést:) Csak még várni kell vele mert kb egy hónap múlva kezd érni az erdei szamóca.
    Olyan jó ötleteid vannak, mint ez a medvehagyma bogyújának a tartósítása is. Meg azok a virágos vizek, nagyon tetszenek.
    Engem is egyre jobban kezdenek érdekelni a természetben, szabadban megtalálható ehető növények, virágok, termések, így állandó látogatód leszek az biztos:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kata! Nagyon köszönöm Neked is és Alíznak is! Az ötlet pedig Anna nénié. Én csak gyűjtöm ezeket jó ötleteket!

      Törlés
  2. Szuper ötlet,nagyon tetszik! Még sosem próbáltam,de ki fogom:)

    VálaszTörlés
  3. Sajnos a közelünkben sehol sincs medvehagyma. Ami pedig a kertünkben van, az annyira kevés (kb 15 db), hogy nem érdemes azzal foglalkozni, pedig szívesen kipróbálnám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát a 15 darab tényleg jobb, ha még szaporodik.

      Törlés
  4. Hát a capribogyót nagyon szeretem, eltudom képzelni ezt a finomságot, sajnos erről lemaradok:(, hisz a medvehagyma még szaporítási fázisban van nálunk:)
    Remek ötlet én is üdvözlöm az örökifjú Anna nénit! és Téged is nagyon:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mági, köszönöm! Pár év múlva, ha majd irtani kell Nálatok a medvehagymát akkor kipróbálható.

      Törlés
  5. De jó, hogy megtaláltalak! Remek blog! Gratulálok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Babette, én is örülök, hogy idetaláltál! Köszönöm!

      Törlés
  6. Milyen időszakban lehet ezt szedni? Lekéstünk már róla?

    VálaszTörlés
  7. Ezt a bogyót elvirágzás után lehet szedni?l

    VálaszTörlés
  8. Szia! Érdekes nagyon a recept, teszek vele egy próbát.
    A marinált változatot le kell szűrni mielőtt felönjük az olajjal?
    Köszi előre is! :)

    VálaszTörlés
  9. A termést még most lehet szedni, de már a nagyok keményednek... árnyékosabb erdőrészekben még jól szedhető.

    VálaszTörlés
  10. A virágszirmok nem ehetők, azért kell eltávolítani a bogyók közül? Én mindig megeszem a virágokat és még élek. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ehetők, de ez esetben nem jó, ha benne maradnak. Nem szép, nem gusztusos.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések