Mezei katáng salátákba, italokba, pótkávénak
Gyönyörűen virágzik igen sokfelé, réteken utak szélén, felhagyott szántókon, árkok szélén, kerítések mentén a mezei katáng (Cichorium intybus) vagyis vad cikória. Most érdemes megismerkedni vele, és figyelni majd tavasszal, amikor fiatal levelei salátának főzeléknek felhasználhatók.
Virágai is fogyaszthatók, szép díszítő elemként, ízük miatt inkább salátákban, italdíszként. A cikória kávé is e növény nemesített változatából készül, egy másik változatát fodros leveles salátaként találhatjuk, ősére egyáltalán nem hasonlító formában, itt-ott, nem sok helyen piacokon.
Őseink babkávémentes, ínséges időkben kezdték használni karógyökerét pótkávéként. Aki megkóstolná, gyökerét ősszel kell gyűjtenie, őrölve, megpörkölve, pótkávé főzhető belőle. Gyökérzöldségként is használható, de keserű íze miatt, néhány órára vízbe kell áztatni. Fiatal levelei salátákba szendvicskrémekbe tehetők. Virágai gyorsan hervadnak, ezért felhasználás előtt érdemes szedni őket.
Katángreceptek Radics László (itt) könyveiből:
Katángsaláta I. A fiatal, még sárgás leveleket apróra vágjuk és fokhagymával kikent tálba öntjük. Olajjal, citrommal, sóval ízesítjük, fokhagymával megkent, pirított kenyérdarabkákkal szaporítjuk. Az egészet jól összekeverjük. Előételként fogyasztjuk.
Katángsaláta II. A fiatal leveleket (
Katángsaláta III. Fehér száraz babot (
Sonkás tekercs katánglevéllel. (Személyenként 2-3 tekercs.) A hajtatott, fehéres katángleveleket egyben levágjuk a gyökérről és megmossuk. Enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Lecsurgatjuk, és lehűlés után 1-1 sonkaszeletbe tekerjük. A tekercseket lapos jénai üvegtálba vagy tűzálló kerámiatálba egymás mellé fektetjük. Vajjal és reszelt sajttal besamelmártást készítünk, melyet ráöntünk, hogy éppen elfedje. Tetejét reszelt sajttal meghintjük, és tálalás előtt kb. 10 percre forró sütőbe tesszük. Ha a teteje is megpirult, tálaljuk.
Katángkávé. A gyökeret ősszel kiássuk, gondosan megtisztítjuk, megszárítjuk, összeaprítjuk, finoman megpörköljük. Lobogó vízhez adjuk, negyedóráig főzzük, majd másnapig állni hagyjuk. Reggeli tejünkhöz ízlés szerint öntünk belőle.
Kávékrémcukorka katángból. 56 dkg cukrot, 1/4 l, a fentiek szerint elkészített erős cikóriakávét és 25 dkg krumplicukrot, 1 tasak vaníliás cukrot habüstben felforralunk. Amint a cukor elolvadt, hozzáadunk
Katánggyökérleves. A gyökereket alaposan megmossuk, néhány órán át vízben áztatjuk azért, hogy elveszítse kesernyés ízét. Apróra vágott hagymát zsírban megpirítunk. Az összevágott, megtisztított cikóriagyökereket hozzáadjuk, a forró zsírban megforgatjuk, vízzel felöntjük, megsózzuk. Puhára főzzük, a levest berántjuk, melegen tálaljuk.
Katángfőzelék. A fiatal leveleket jól megmossuk, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, finomra vágjuk. Húslével felöntve jól felfőzzük. Tojásrántottát adunk hozzá. A tojásrántottát hagymával, fokhagymával, szerecsendióval ízesíthetjük.
Már én is gyűjtögetem a virágot teának, a kávét meg nagyon szeretem:)
VálaszTörlésCserkút-ot meg imádom, sok szép emlék fűződik hozzá, sajnos régen jártunk ott.
Jó kis recepteket gyűjtöttél.
( A limonádét elkészítettem, nagyon finom, persze kevesebb hozzávalóból:)
Olyan szép ez a katángkóró, itt a tömbházunk mellett is egy kaszáló van, s most tiszta kék ettől a virágtól:)
VálaszTörlésKöszi szépen a recepteket, én is nagyon szeretem a katángot, mint virágot. És Cserkúthoz engem is kedves emlékek fűznek, csodás hely. :)
VálaszTörlés