Vadkörteségek - ételek, italok vadkörtéből


A vadkörte (Pyrus pyraster) vagy vackor nem túl gyakori elegyfa lombos erdeinkben. Inkább legelők szélén, fás legelőkön, utak mentén fordul elő. Valaha sokkal gyakoribb volt, mert gyümölcse miatt meghagyták minden példányát. A termesztett, nemesített körték mellett azonban jelentősége csökkent. Felismerhető jellegzetesen ágtövises ágairól, négyszögletesen repedező kérgű törzséről, sötétzöld, fényes, vastag, merevebb leveliről, tavasszal még lombfakadás előtt, hófehér virágba boruló koronájáról és persze apró körtécskéiről, amik jó esetben is inkább csak nagyobb diónyi méretűek. A gyümölcsre jellemző, hogy leszedve gyorsan utóérik, egy két nap alatt szottyós lesz, belül megbarnul. Az egyes fák gyümölcse is nagyon különböző lehet méretben, formában aromában is, de a legtöbbször nagyon zamatos, illatos, koncentráltan aromás. Mi magyarok egykor legfőképpen ecetet készítettünk belőle, és aszalva tettük el télire, amiből aztán vadkörteleves készült. Ritkábban finom vadkörtevíz "vadkörtecsűgör" (ld. alább) is, no meg pálinka. A gyűjtés éretlenül, fáról szedve, utóérlelve vagy szeles napok után, hullottan, a fák alól szedve (a vaddisznókat és az akkor még szabadon legelő sertéseket megelőzve) történt. Manapság főként vadkörte pálinka készül belőle. Házi felhasználása azonban változatos lehet, mivel kemény, nehéz vágni, éretten pedig megbarnul, ezért talán legjobb féléretten, pl. alábbiakat készíteni vackorból.


Vadkörteségek gyűjteménye - vadkörte receptek:



Hozzávalók: vadkörte, só, citromfű, tej, liszt.
Elkészítés: Az érett puha vadkörtét citromfűvel, sóval ízesített vízben megfőzték, és liszttel elkevert tejjel behabarták, jól kiforralták. (forrás: Szigeti Andor: Népi konyha - Dunántúli tájak ételei)






vadkörteecet természetes "vad" erjesztéssel - Erdőkóstoló blog



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések