2017. március 3., péntek

Csalán mindig. Csalános finomságok ötletadó gyűjteménye

a tavasz első, apró csalánhajtásai a legfinomabbak

csalán  - bár nem szeretem a szenzációhajhászást - az egyik "leg" levélzöldség, és nem mellesleg igen gyakori. Fiatal hajtása B, C, K vitaminban, ásványi sókban gazdag, zöld színanyaga, a klorofill is jelentős mennyiségű, ez utóbbi magnéziumforrásként fontos. Vizes főzete / kivonata / enyhe vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatású. Szinte egész évben gyűjthető, de tavaszi hajtásai talán a legfinomabbak. Ez azért is lehet, mert addigra már bőven ki lehet éhezve a szerveztünk a friss, zöld levelekre és a sok magnéziumra, vitaminokra. Szinte egész évben gyűjthető ott, ahol lekaszálják, vagy lekaszáljuk, ha van saját csalánosunk. De mindig ugyanott gyűjtve is folyamatosan késztethető a hajtásvégek lecsipkedésével, hogy friss hajtások nőjenek. Ilyenkor egy csúcs akár el is ágazhat, és két-három-négy hajtás nő egy csúcson. A csalán címszó keresésére az Erdőkóstoló blogon bőségesen van találat, mert nagyon sok ételben használtam már csalánt. 


Én jobban kedvelem bármilyen egyéb zöldnél, sűrűn készítem. Leginkább gyors leveseket főzök belőle, mert ahhoz kevés is elég. Magában csak a csalán is finom, de valami egyéb zöld levél, gyökérzöldségek, gomba, húsgombóc, húsragú vagy tojásbetét is olykor kerül a levesbe. Finom tojásrántottába, tojáslepénybe, főzeléknek, szósznak, pizzára is, túróba, kőrözöttbe keverve, pesztóként tésztákra, szendvicsre. Lencse-, bab-, vagy borsófőzelékbe, lecsóba pástétomba is mehet apróra vágva. Egy titka van, csak hajtásvéget használok és előzetesen forró, majd hideg vízbe dobva sokkolom. Így szép üdezöld lesz, elveszíti kellemetlen ízét, és már nem csíp. Főzve jobb, de teszem zöld, hideg (tejföllel vagy tejszínnel, majonézzel kevert) szószba is, más fűszeres ízű zöld levekkel turmixolva. Salátába nyersen ritkán, akkor kicsit meg kell dögönyözni, hogy a csalánsejtek kipukkadjanak, és ne csípjen. Édesen is kipróbáltam már. Sűrű főzetéből fűszeresen zselét készítettem. Csalános tésztát is készítettem már, szép zöld tészta lett.

csalángombóc - a leforrázott kicsavart csalán főzés előtt
csalánszósz puliszkával
csalános júdásfüle leves tojásbetéttel
csalános, gombás lecsó lesz belőle
csalános hajdina köret és csalános töltelék
csalános, zöld leveles, hideg, krémes szósz túrós galuskával
csalános-medvehagymás kiflitöltelék
csalános, zöld leveles gévagombaleves
csalános, zöldbab tuskógombával
csalános, komlóhajtásos almaleves (sós)
zöld italba is tehető
csalános májpástétom
csalánkonzerv színesen,
amikor sokat szedek egy-két-pár hétre teszem el így  
csalános tészta
csalánzselé sűrű csalánfőzetből, fűszerekkel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...