Vadszedres, erdei szedres gyűjtemény - szederről, szederből, ehető, iható - receptek

Az erdei szedrek két leggyakoribb faja a hamvas szeder (Rubus caesisus) és a földi szeder (Rubus fruticosus agg.)  (képek alább). Előbbi leginkább a sík területek nedvesebb erdeiben, ártéri erdőkben fordul elő, utóbbi pedig inkább a hegy és dombvidéki erdőkben jellemzőbb, de szinte mindenhol előfordulhat. Mindkettő termése ehető, és levelük, hajtásuk, sőt még gyökerük is használható. 

A hamvas szeder hamvaskék termése kevésbé állékony, kevésbé szállítható haza feldolgozásra. A földi szeder fényes sötétlilára érő termése tartósabb, jobban viseli a szállítást. Mindkettőből , amellett, hogy nyersen ehetők, sok finomság készíthető. Én földi / vadszedret találok felénk, így azt használom. Sok minden készült belőle. Túrákra érdemes szederérés idején tejeskannát is vinni, abba jól szedhető.

Termésén kívül levele is használható, teakeverékekbe tehető. Régen ebből készült a planta tea. A szederlevél fermentálással aroma- és színanyagokban változik és a fekete teához hasonló, de koffeinmentes tea készíthető belőle. Fiatal hajtása és gyökere is ehető, de ezeket még nem igen kóstolgattam.

Gyűjtemény az Erdőkóstoló blogról és néhány különleges finomság alább másoktól is:

Szedres, fügés, magos galette

  







hamvas szeder  (Rubus caesius)
Földi szeder / vadszeder (Rubus fruticosus)

Mások késztette finomságok szederrel, szederből:
Szedres morzsapite - Szeretetrehangoltan blog
szedres mascarponés parfé - Szereterehangoltan blog
zablisztes szeder cobbler - Babette
joghurtos szederjégkrém - Babette
szedres parfétorta - Mohakonyha
szedres kalácstorta - Kriszta

Megjegyzések

  1. Csoda gusztusosak ! Csak találnék egy jó szedres helyet ! Amiket ismertem, ebben a forró nyárban egyszerűen nem hoznak termést...A "házi" szelíd szeder meg nem olyan pompás ízű, mint a vad.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések